Indigenous Terra Madre 2015
Indigenous Terra Madre 2015, anordnades för andra gången den 3-7 november i Shillong, Meghalaya i nordöstra Indien. Kongressen arrangerades med hjälp av representanter från fyrtio olika urfolksgrupper runt området Meghalaya. Urfolket i Meghalaya föredrar att kalla kongressen för International Mei-Ramew (IMR 2015) vilket betyder Moder Jord på det lokala Khasi-språket.
Det första arrangemanget för Indigenous Terra Madre hölls i juni 2011 i Jokkmokk, arrangerat av Slow Food Sápmi. Det var också Slow Foods första satsning enbart för urfolk.
Under Indigenous Terra Madre träffas representanter för olika urfolk från hela världen för att prata om och lyfta fram de olika matkulturerna för lära av varandra. Under dessa träffar diskuteras även om hur traditionell kunskap och matvisioner ska anpassas till nutidens produktioner. 2015 är det upplagt för diskussioner och interaktioner mellan urfolk, forskare och beslutsfattare inom temat ”The Future We Want: Indigenous Perspectives and Actions”.
Under det fem dagar långa arrangemanget bestod första dagen av invigningstal och information. De följande två dagarna bestod av paneldiskussioner, workshops och föreläsningar följt av en dags utflykt för att besöka några av byarna som urfolken var värdar för. Sista dagen arrangerades en stor matfestival i området Mawphlang och the Sacred Grove där delegaterna ställde ut sina produkter. Nästan 65 000 människor sägs ha besökt festivalen.
De huvudteman som diskuterades:
“advancing local food systems for the future we want”,
“youth & the marginalization of good, clean & fair food systems”,
“from field to fork: the stories of chefs, communities & writers”,
“building a network of local climate smart crops & citizen scientists”,
“promoting local indigenous economies & livelihoods for wellbeing”,
“understanding wellbeing & the future we want”,
“peace as an essential element of wellbeing”,
“promoting food sovereignty in indigenous peoples’ & community conserved territories & areas”,
“the school & community gardens programme”,
“pollinators & bee enthusiasts get together”,
“building bridges between the private sector & indigenous communities through responsible tourism”,
“nutritional security & local food systems: learning from matriarchal societies”,
“storytelling –a unique documentation of oral history & knowledge”,
“are today’s matriarchal communities societies of peace?”,
“pastoralists & their challenges”,
“supporting agroecology & agrobiodiversity for the future of food”,
“women’s role in the future of food and nutritional security”,
“inspiring stories of ecological approaches”,
“creative communication approaches for indigenous issues”,
“climate change: indigenous voices from the field”.
Som representanter för Sametinget deltog Lars-Ove Sjajn, näringslivschef, Elena Walkeapää, projektsamordnare för samisk mat samt Sofia Mörtlund, ordförande för näringsnämnden tillsammans med över 600 delegater från hela världen med representanter för 140 olika folkgrupper och 58 länder. Utöver Sametingets tre representanter deltog Anneli Jonsson för Slow Food Sápmi och Ol-Johan Sikku för Slow Food International.
Anneli Jonsson, ordförande för Slow Food Sápmi, hade ett anförande i samband med öppningsceremonin samt som chair under plenumssessionen om ”Climate change: indigenous voices from the field” och Ol-Johan Sikku var delaktig som keynote speaker i passet om “pastoralists & their challenges”.
Deklarationen för Indigenous Terra Madre 2015 hann inte arbetas fram och godtas under konferensen. Ett utkast finns nu ute hos delegaterna som rapporterar tillbaka till en arbetsgrupp. Detta dokument kommer inte att vara tillgängligt för publikation förrän vid månadsskiftet.