Utbildning i samisk kulturförståelse
Nu finns en e-utbildning i samisk kulturförståelse för vårdpersonal. E-utbildningen har tagits fram av Kunskapsnätverket för samisk hälsa och ska öka kunskapen om samisk kultur och samers rättigheter i hälso- och sjukvården.
– För att förstå samiska patienters perspektiv behöver vårdpersonal ha kunskap om samisk historia, kultur och den kollektiva erfarenheten av utsatthet, säger Laila Daerga, forskare och länskoordinator i Region Västerbotten för Kunskapsnätverket för samisk hälsa.
E-utbildningen består av sex kapitel på vardera cirka 20 minuter. De teman som behandlas är:
- urfolket samer och samers rätt
- samisk historia
- kultur och identitet
- rasism och diskriminering
- hälsa och sjukdom
- kommunikation och vårdbesök
– Det är vanligt att samer beskriver en trötthet över att så ofta behöva förklara sin kulturella bakgrund. Det gör det extra viktigt att hälso- och sjukvården blir en plats där denna kunskap redan finns, säger Laila Daerga.
E-utbildningen är framtagen för vårdpersonal i de regioner som ingår i Kunskapsnätverket för samisk hälsa; Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Dalarna. Men utbildningen är öppen för alla, oavsett arbetsplats. Den är dessutom kostnadsfri.
– Vi förutsätter att många chefer inom region och kommun ska se den här e-utbildningen som en möjlighet att höja medarbetarnas kompetens om samisk kultur, säger Britt Sparrock som företräder Sametinget i Kunskapsnätverket för samisk hälsas styrgrupp.
KUNSKAPSNÄTVERKET FÖR SAMISK HÄLSA
Kunskapsnätverket för samisk hälsa är ett samarbete som omfattar Region Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Dalarna. I styrgrupp och politisk referensgrupp ingår också Sametinget, Svenska samernas riksförbund, Sáminuorra, Same Ätnam, Riksorganisationen Samerna och Landsförbundet svenska samer.
KONTAKTUPPGIFTER
Laila Daerga, med.dr., sjuksköterska och länskoordinator i Region Västerbotten, laila.daerga@regionvasterbotten.se, 070-214 97 07
Sofia Kling, huvudkoordinator för Kunskapsnätverket för samisk hälsa, sofia.kling@regionvasterbotten.se, 073-069 28 84