Sametinget i New York
Varje år sammanträder FN:s Permanenta Forum för urfolk. 2016 års tema är Urfolk: konflikter, fred och konfliktlösning. På plats i New York under några dagar var Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, vice styrelseordförande Josefina Skerk och kanslichef Anja Taube.
Även andra möten stod på dagordningen när Sametinget befann sig i USA. Måndagen den 9 maj var det morgonmöte med Sveriges ständiga representation vid FN som leddes av Olof Skoog, svensk diplomat och FN-ambassadör. Även Sveriges ÖB Micael Bydén var på plats och lämnade kort information om säkerhetsläget samt kommande internationella insatser från svenska försvaret. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson redogjorde kort för Sametingets roll och varför man deltar på Permanent Forum.
När forumet PFII inleddes valdes en ny ordförande efter Dalee Sambo Dorough, inuit från Alaska. Det blev Álvaro Pop som tillhör Maya-folket i Guatemala. Dessutom höll Kanadas justitieminister Jody Wilson-Raybould ett uppmärksammat tal där hon avslöjade att Kanada kommer att implementera Urfolksdeklarationen i sina lagar. Det är ett stort steg med tanke på att Kanada röstade emot att anta deklarationen år 2007.
Under eftermiddagen fick Sametinget ett möte med FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson. Han visade stort intresse för samernas situation och berättade om sitt arbete vid FN. Vid mötet deltog Håkan Jonsson, Josefina Skerk och Anja Taube.
Det nordamerikanska Yaqui-folket har framfört en begäran angående ett hjorthuvud som finns på Etnografiska museet i Stockholm. På tisdag kväll träffade Håkan Jonsson en företrädare för Yaqui-folket. På onsdagen hölls ett möte mellan Indian Treaty Council och USA:s regering på Sveriges representation angående detta ärende. Statsekreterare Per Olsson Fridh kunde inte ge några löften men lyssnade och förstod hur viktigt detta var för Yaqui-folket.
Josefina Skerk träffade Carolyn Bennett, urfolksminister i Kanada, i ett bilateralt möte med statssekreteraren Per Olsson Fridh. Hon var väldigt intresserad av samernas situation och Sametingets uppbyggnad. Samtalsämnet rörde arbetet med en sanningskommission i Kanada och lärdomar och effekter av den, och arbetet mot sanningskommission i Sverige. Bennet berättade också en del om vad som möjliggjort en omvändning i kanadensisk urfolkspolitik, bland annat idle no more-rörelsen och sanningskommissionen.